Se och göra

Våra bästa tips

Populära besöksmål

skackerfjallen

Skäckerfjällen

Granne med Kolåsen ligger de fantastiska Skäckerfjällen som även kallas ”Lilla Sarek”. Här finns bara en markerad led men vandringsalternativen är fler. Kolåsens Fjällhotells värdpar Anna & Micke visar ibland sina smultronställen i Skäckerfjällen. Gemensamma dagsvandringar och goda middagar som avslutning på kvällen.

Skäckerfjällets naturreservat är ett imponerande fjällområde med fjäll, myrar och urskogar. Det har också en storslagen högfjällskaraktär, med branta fjällsidor och stora nivåskillnader. Från Kolåsen och hotellet ser man rakt in i Rutsdalen. På höger sida sträcker sig Dörrsvalens topp. 980 möh. I mitten ringlar den glittrande Rutsälven som sommartid kan få riktigt varmt vatten. Vi tar er till bäckar och vattenfall, hissnande vyer och sköna dalar. Följ med och upptäck Skäckerfjällen i sommar.

I Kallbygden hittar du en mängd fina fiskevatten. Du köper enkelt fiskekort till dessa online via knappen ovan.
sösjöfjällen

Sösjöfjällen

Sösjöfjällen är ett fjällområde i Kalls socken, Åre kommun, Jämtland. Sösjöfjällen är belägna mellan norska gränsen och sjöarna Torrön, Burvattnet och Stora Mjölkvattnet. Mjölkvattsfjället är 1246 meter över havet. Sösjöfjällen är belägna inom Njaarke sameby (Sösjö sameby, tidigare Offerdals västra sameby, sedermera Kalls östra sameby). Området har använts för renskötsel i minst 1000 år. Inom området har 400 sydsamiska boplatser dokumenterats. Ett sameviste finns bl.a. i Tjouren vid Stora Mjölkvattnet. Fjällområdet nås antingen via Kallsedet eller Frankrike i Offerdals socken, Krokoms kommun. Från Åkroken finns väg till Långsådalen, där bl.a. renslakt äger rum, och Stora Mjölkvattnet. Den nordligaste delen av Sösjöfjällen ligger i Svenskådalens naturreservat.

Suljätten

845 m ö h reser sig Suljätten upp i den norra delen av Kallbygden.
För en promenad upp på Suljättens näsa, följer Ni väg 336 till Konäs.
Max en kilometer efter skylten till Konäs Fiskecamp finns en träskylt på höger sida om vägen, där tar Ni av.
Följ den gamla vägen ca 2 km till Ni når Lillvallen. Här finns parkering och Ni väljer själva vilken stig Ni går för att åtnjuta den magnifika utsikten!

Var rädd om naturen! Skulle du av någon anledning behöva uppsöka toalett i samband med besöket till Suljätten, så finns det såna att tillgå vid Konäs Camping. 

Har du hört sagan on Suljätten? Om inte, så går den så här:

Suljättens Saga

I Åreskutan bodde för länge sedan en jätte kallad ”Rut i Skutan”. Han var så stor att när han en gång klev ner i Åre-sjön, fick han endast lite vatten i ena stöveln.
Norr om Åreskutan bodde en del småjättar, vilka ständigt låg i krig med Rut, som de fruktade och hatade, och vilken de nu beslutat förgöra. De hade flera gånger tidigare legat i krig med Rut, men utan resultat.
Den förnämste av småjättarna var ”Jätt i Spett”, vilken bodde på höjden söder om Sulviken. Han var Ruts värste fiende, och föremål för Ruts stridslystnad. Trots det långa avståndet från Åreskutan till Suljätten, trodde Rut att han genom stenkastning skulle kunna förgöra Jätt. Men de stenar Rut kastade landade ungefär halvvägs, mellan Åreskutan och Suljätten, på en liten kulle ovanför byn Berge, väster om Kall. Sju stenar hamnade på kullen och därför kallas den än i dag för Sjustensvalen. Rut tröttnade tillslut på stenkastningen, han ansåg nämligen att det var lönlöst arbete. Men en tid efteråt lyckades Rut komma så pass nära Jätt att han med ett knytnävsslag kunde fälla jätten till marken. Jätt föll så att han blev liggande död med ansiktet uppåt. Jättens näsa är nu inget annat än den enorma Suljätten. Där han nu ligger förstenad höjer sig näsan mot skyn, och vittnar om jättens väldiga storlek.

fjallridning.jpg

Huså Åreskutans Fjällridning

Under sommaren erbjuder vi hel-, halv och tvådagarsturer. Vi rider på Åreskutans orörda norrsluttningar med fantastisk utsikt över fjällen och Kallsjön. Huså Åreskutans Fjällridning har sitt basläger på Huså Norra, ett litet fjälljordbruk. Gården ligger mycket vackert med utsikt över Kallsjön och Åreskutan.
horseback

Horseback Memories

Följ med på en ridtur tillsammans med din häst för dagen som tar dig med över stock och sten, genom vatten och vacker natur med utsikt över Åreskutan. Vi börjar med att du får lära känna din häst från marken genom några övningar för bästa möjliga upplevelse för både dig och hästen innan naturen kallar.
visit kall

M/S Drottning Sophia

M/S Drottning Sophia erbjuder storslagna turer sen 1992 på Kallsjön, vid Åreskutans fot. Fartyget från 1904 har en spännande historik som du kan läsa mer om på hemsidan.
I salongen kan 30 gästers sitta bekvämt och njuta av fjällvärlden. Säsongen startar
vid midsommar (beroende på vattenstånd) och sträcker sig in på hösten.

mineraler.jpg

Huså Mineralmuseum

I anslutning till Huså gruvmuseum hittar du även Mineralmuseet. Stenar med former och färger du kanske inte trodde fanns. Samlingen, som donerats av amatörgeologen Olle Näslin, är mycket stor med både lokala mineral och mineral från alla jordens hörn. Mer info hittar du här: Huså Mineralmuseum

Kalls Hembygdsgård

Upprenoverat sekelskifteshus som ligger i den södra delen av Kall by. På sommaren finns ett sommarcafé där man serverar kokkaffe och hembakt bröd. Besök också deras fina loppis.
På gården finns även ett lanthandelsmuseum, f d Mårtenssons Livs. Väl värt ett besök.
Både på sommaren och på vintern visas huset efter förfrågningar eller hyrs ut och det arrangeras aktiviteter kring storhelger. Wifi finns.

outdoor-adventure-toddler.jpg

Huså Gruv- och Bruksmuseum

I Kallbygden och då kanske speciellt Huså, finns mycket som minner om gruvtiden. Vid Huså Herrgård finns Huså Gruv- och Bruksmuseum som inryms i två byggnader vid Huså Herrgård; i den södra flygelbyggnaden och i nedre våningen i timmerhuset (bryggstugan). Muséerna berättar om kopparepoken 1742-1918.

Uppe vid Huså norra ligger Ol’Borinstorpet, som är ett gruvarbetartorp från 1818. Torpstugan renoverades pietetsfullt 2004 och fungerar som museitorp. För mer info, besök gärna hemsidan www.husaby.com

kolasens-lappkapell-storre.jpg

Kolåsens Lappkapell

Prästen för samer skrev till biskopen på 1790-talet att det var svårt att samla fjällbygdens befolkning.
Predikoresor gjordes då från Undersåker upp genom fjällbygden. Det skulle dröja till 1890-talet innan Kolåsens lappkapell kunde invigas. Utrustning köptes då från den rivna gamla kyrkan i Alsen vilket fått bänkarnas numrering i oordning. Sameslöjd med tenntråd i det varma gröna antepentiet och renskinn på altarringens knäfall är bidrag från den omhuldande samiska befolkningen som var med och färdigställde kapellet.
Varje år firades lappmässa medan samerna flyttade fram och åter. Idag är samenäringen moderniserad med helikopter och landbundna fordon men gudstjänster firas regelbundet i kapellet framförallt jul, påsk och sommartid. Samernas dop och bröllop är ofta stora fester med många samer samlade från när och fjärran. Sameflaggan hissas vid dessa tillfällen. Den lilla kyrkogården är fjällskogsinspirerad och rymmer gravplatser för de båda samesläkter som finns representerade.

badet.jpg

Kallbadet

12 m lång simbassäng. Dam- och herrbastu.

Öppettider:

Söndagar 18:00-20:00 allmänbad
Kassan stänger 19:30

Priser:

Barn: 20 kr
Vuxna: 40 kr
Familj: 80 kr
Bastu/dusch: 40 kr

Vill man hyra badet eller dusch privat så kontaktar man Emma på 0722006646 eller Kari 0702201878
Pris 300 kr/gång och dusch 40 kr.

För övrig information, besök badets Facebooksida.

hästskotjärnen2-crop

Hästskotjärn

Hästskotjärn är en mindre sjö som är belägen ca 15 km norr om Kall. Vid Hästskotjärns norra strand finns landets kanske tydligaste hällmålningar. Målningarna är utförda i fem grupper på en klippa som stupar ner i vattnet. De flesta avbildningarna föreställer älgar men det finns även något som skulle kunna tolkas som en orm och tre människoliknande figurer.

Förutom hällmålningarna så finns också möjlighet att lösa fiskekort i sjön. 

För att ta dig dit så åker du antingen via Kallsedet och Kolåsen mot den lilla byn Åkroken. Ta bilvägen mot Bottnen som går söderut ca 4 km väster om Åkroken. Tjärnen ligger längs vägen.

Ett annat, lite längre alternativ är att åka till Mörsil, och sedan norrut via Kaxås, Rönnöfors mot Åkroken. Den här vägen är i något bättre skick än den sämre grusvägen västerut. 

I Kallbygden finns flera uppkörda skidspår. Den större anläggningen hittar du i Kall, Kalls Längdcenter. På Kalls IF’s hemsida hittar du en karta över spåren (knappen ovan), där färgkodningen anger hur lång tid det gått sedan spåren preparerades. Dessa spår är avgiftsbelagda. 

Skidspår finns även i Huså (mer info kommer)

Skidspår finns även i Kallrör (mer info kommer)

275380100_5324343934243421_5570159583566314711_n

Skidspår Vassnäs

Spåret i Vassnäs är ca 2,5 km. Start är vid bygdegårdens nedsida fönster. Spåras sporadiskt. Parkera vid bygdegården. Ingen spåravgift. Lyset tänder du själv på bygdegårdens utsida. Vid frågor, kontakta gärna Mikael 0702013733
spår

Skidspår Huså

Längdskidspåret startar precis ovanför stockholmsbyn. Så antingen kan man starta från skidbacken men då får man börja med lite uppför eller så tar man bilen till stugbyn. Man kan parkera högst uppe på Huså Pettersvägen eller vid skidliften. Spåret är ca 3 km långt.
kallsedet-small

Kallsedets Fjällcenter

I Kallsedet vid Juvulns strand hittar du det välkända Kallsedets Fjällcenter. Här hittar du boende i form av stugor, vandrarhem eller camping. 

Här kan du hyra både roddbåt och kanot för fina turer på sjön Juvuln. Varför inte i kombination med lite fiske?

På vintern finns även snöskor att hyra.